///

Gotuj z nami: Ale piernik!

Piernik to nieodłączne ciasto świąteczne. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego wigilii.

Dietetyk Katarzyna Pruś przedstawia szybki i zdrowy przepis na jego wykonanie.

Składniki (10 porcji):

-1 szklanka krojonych pomidorów z puszki

-1 banan

-½ szklanki oleju roślinnego

-½ szklanki cukru erytrytol

-2 szklanki mąki orkiszowej

-1 ½ łyżki przyprawy piernikowej, najlepiej domowej

-1 łyżka kakao

-1 łyżeczka sody

-½ łyżeczki proszku do pieczenia

-½ łyżeczki soli

-2 łyżki powidła śliwkowego

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W wysokim naczyniu blendera zmiksować pomidory, banana, olej oraz cukier na gładką, gęstą emulsję.

W dużej misce przy pomocy trzepaczki dokładnie wymieszać suche składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać przy pomocy łyżki lub szpatułki na gęste ciasto. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 45 – 50 minut na złoty kolor.

Kiedy ciasto ostygnie przekroić na pół i posmarować powidłami śliwkowymi, a opcjonalnie wierzch polać czekoladą lub lukrem. Podawać na świąteczny stół i patrzeć na zdziwione miny domowników, gdy dowiadują się z czego piernik jest zrobiony.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Share via