Piernik to nieodłączne ciasto świąteczne. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego wigilii.
Dietetyk Katarzyna Pruś przedstawia szybki i zdrowy przepis na jego wykonanie.
Składniki (10 porcji):
-1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
-1 banan
-½ szklanki oleju roślinnego
-½ szklanki cukru erytrytol
-2 szklanki mąki orkiszowej
-1 ½ łyżki przyprawy piernikowej, najlepiej domowej
-1 łyżka kakao
-1 łyżeczka sody
-½ łyżeczki proszku do pieczenia
-½ łyżeczki soli
-2 łyżki powidła śliwkowego
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W wysokim naczyniu blendera zmiksować pomidory, banana, olej oraz cukier na gładką, gęstą emulsję.
W dużej misce przy pomocy trzepaczki dokładnie wymieszać suche składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać przy pomocy łyżki lub szpatułki na gęste ciasto. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 45 – 50 minut na złoty kolor.
Kiedy ciasto ostygnie przekroić na pół i posmarować powidłami śliwkowymi, a opcjonalnie wierzch polać czekoladą lub lukrem. Podawać na świąteczny stół i patrzeć na zdziwione miny domowników, gdy dowiadują się z czego piernik jest zrobiony.