/

Gotuj z nami. Ale RYBA!

Dietetyk Ewa Wojtaszek o rybie w nowym wydaniu!

Jeśli macie już dość tradycyjnej ryby w panierce i w te Święta chcecie postawić na coś nowego koniecznie wypróbujcie ten PYSZNY, PROSTY i ZDROWY przepis:

PIECZONY HALIBUT Z ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ

Składniki (4 porcje):

3 gałązki rozmarynu

3 łyżki masła

4 filety z halibuta

sól, pieprz

Orzechowa kruszonka:

1 ½ garści orzechów włoskich

1 ½ garści orzechów pekan

2 łyżki migdałów łuskanych

szczypta kardamonu

szczypta cynamonu

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta pieprzu

2 łyżki miodu

1 łyżka masła

kilka listków bazylii

Przygotowanie:

Rozmaryn umieszczamy na patelni,

dodajemy masło i podgrzewamy na małym ogniu do jego rozpuszczenia. Układamy na rozgrzanej patelni filety z halibuta, oprószamy je solą i pieprzem. Smażymy przez kilka minut, do zarumienienia z obu stron. Przygotowujemy kruszonkę. Orzechy i migdały siekamy i prażymy. Dodajemy przyprawy, wlewamy miód i dokładnie łączymy składniki. Na koniec mieszamy kruszonkę z masłem i pozostawiamy do częściowego ostygnięcia. Filety podajemy polane rozmarynowym masłem z orzechową kruszonką na górze. Dekorujemy pomidorkami.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Share via