//

Uczta dla zmysłów na Winnicy Zadora

3 minut czytania

Ucztą dla zmysłów można określić pierwsze wydarzenie, jakie odbyło się w ramach Dni Otwartych na Małopolskim Szlaku Kulinarnym. Uczestnicy kolacji, która miała miejsce w Winnicy Zadora w Szczepanowicach (gm. Pleśna, woj. małopolskie) wzięli udział we wspólnym posiłku okraszonym szeregiem ciekawostek związanych z winnicą, jak i wyrobem wina.

Państwo Michałowscy, właściciele Zadory oprowadzili gości po pięknie położonej winnicy, prezentując przy tym historię tego miejsca, szczepy uprawianych winorośli oraz proces wyrobu wina.

W trakcie kolacji degustowano dania przygotowane na bazie produktów zgłoszonych do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska. W menu znalazły się: pasztet z cukinii z pikantną porzeczką, chłodnik z buraków czerwonych z chipsem z jarmużu, gołąbki w liściu z winogron czy gruszkę duszoną w likierze miętowym. Nie zabrakło też znakomitych serów. Oczywiście do każdej potrawy serwowano odpowiednio dobrane wino. Posiłkami delektowano się przy pięknej dekoracji, na otwartej przestrzeni w otoczeniu krzewów winorośli.

W sobotę, 26 września kolejna odsłona Dni Otwartych na Małopolskim Szlaku Kulinarnym. Tym razem zaprasza Winnica Wieliczka, gdzie o godz. 13 rozpocznie się piknik połączony z szeregiem atrakcji. Począwszy od oprowadzenia po winnicy przez samego jej właściciela Piotra Jaskółę, po wykłady na temat pielęgnacji winnicy, produkcji wina oraz techniki podawania go, a także pokazy kulinarne i degustacje przekąsek przygotowanych w oparciu o produkty członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska.

Następnego dnia, czyli w niedzielę, 27 września (początek od godz. 15) przeniesiemy się do Winnicy Dąbrówka w Dąbrówce Szczepanowskiej, gdzie ugoszczą nas właściciele winnicy oraz Ekologiczne Gospodarstwo Jana Czai. Przewidziano organizację prawdziwego winobrania, a winiarze otrzymają klucze do Gminy od Wójta Gminy Pleśna. Wydarzenie zakończy ognisko i kolacja stworzona w oparciu o ekologiczne produkty producentów objętych znakiem Sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska w tym pieczonych w naczyniu glinianym i kociołku ziemniaków przekładanych kapustą i mięsem.

Udział w przedsięwzięciach jest bezpłatny dzięki współfinansowaniu projektu ze środków Województwa Małopolskiego w ramach otwartego konkursu ofert pn. Małopolska Gościnna IV.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni wpis

Kraków i Małopolska ugoszczą III Igrzyska Europejskie w 2023 roku. "W Zakopanem odbędą się skoki na igielicie"

Następny wpis

Tarnów: dwie martwe osoby znalezione w samochodzie przy ul. Szkotnik