Prołziok, siuśbaj, strząska albo kudłate kluski. To tylko kilka z wielu potraw regionalnych, o których piszemy w naszej najnowszej książce „Smaki Ziemi Tarnowskiej”.
Starostwo Powiatowe przez lata organizowało konkurs na „Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej”, a także wyróżniające się napoje czy gospodarstwa agroturystyczne. My wybraliśmy się szlakiem tych miejsc i opisujemy nagrodzone produkty oraz ludzi, którzy je przygotowują.
Wydawnictwo to trudno jednak nazwać zwykłą książką kucharską. Obok przepisów, które zaskarbiły podniebienia jurorów powiatowego konkursu, pokazujemy ludzi, którzy stoją za tymi recepturami i prowadzą nagrodzone gospodarstwa.
Regionalne dania to smaczna tradycja, dlatego warto ją kultywować i przypominać. Dodatkowo dorzucamy garść informacji o ciekawostkach w regionie. Wszystko oczywiście opatrzone odpowiednimi zdjęciami. Jak to wyszło? Przekonajcie się sami – książka „Smaki Ziemi Tarnowskiej” jest dostępna – w niewielkiej ilości egz. (większość była rozdawana przez starostwo) – na www.martella.pl w promocyjnej cenie.
Książka powstała dzięki pomocy i współpracy ze Starostwem Powiatowym w Tarnowie oraz Lokalnymi Grupami Działania z terenu powiatu.