Czytelnicy naszego portalu zauważyli, że w sklepach w ostatnich dniach pojawiło się masło z opakowaniem tarnowskiego Mlektaru, ale wyprodukowane dla tarnowskiej firmy w Proszkowni Mleka w Piotrkowie Kujawskim. Różni się ono w smaku od tego z Tarnowa. Pisaliśmy o tym w felietonie ” O pożytku z czytania etykiet”. O wyjaśnienie poprosiliśmy prezesa Mlektaru Jana Gołąbka.
– Cieszy nas, że wywołało to takie zainteresowanie konsumentów, czytelników portalu. Rzeczywiście, masło nasze, produkowane z mleka skupowanego od rolników indywidualnych różni się w smaku od tego jakie zakupiliśmy w Proszkowni w Piotrkowie Kujawskim. Bierze się ta różnica stąd, że nasza produkcja jest znacznie mniejsza: Proszkownia produkuje w jeden dzień tyle masła, ile my w ciągu tygodnia. Tamten zakład jest największym w Polsce producentem mleka w proszku i masła. Nasza spółka skupuje mleko od rolników z terenu 3-ch województw (małopolskie, podkarpackie, świętokrzyskie), z terenu 10 powiatów (tarnowski, dąbrowski, bocheński, dębicki, gorlicki, jasielski, mielecki, buski, pińczowski, kielecki). Mleko odbierane jest z 250 miejscowości (30% to tereny pogórza Karpackiego). W terenach górzystych skup odbywa się z udziałem wozaków za pośrednictwem punktów skupu mleka, natomiast na pozostałym terenie odbiór następuje bezpośrednio z centralnych stacji schładzania mleka lub od rolników przez samo odbierające samochody cysterny. Te krowy skubią naturalne trawy i zioła, co ma wpływ na jakość mleka, a więc masła także.
– Skąd zatem mleko z Proszkowni pod szyldem Mlektaru na naszym rynku?
– Zmusiły nas do tego okoliczności. Po prostu okresowo zabrakło surowca na tyle, byśmy mogli utrzymać ciągłość produkcji. A przy tym popyt na masło, nie tylko naszym kraju, ale i w Europie, rośnie. Dlatego, by utrzymać ciągłość dostaw, awaryjnie zakupiliśmy w Piotrkowie Kujawskim 3 tony . Przy tak dużej jak u nich produkcji jest zrozumiałe, że istnieje różnica w jakości, którą konsumenci tak trafnie i słusznie dostrzegli. Działalność naszego zakładu to przede wszystkim przetwórstwo mleka oraz handel wyrobami na terenie całej Polski, a w szczególności województwa małopolskiego. Jesteśmy ( od 2000 roku) w Grupie Lacpol niewielkim, w zasadzie najmniejszym zakładem, naszym atutem jest jakość, bo małe zawsze jest lepsze. Używamy w procesach technologicznych surowców i dodatków naturalnych, Mlektar dąży do przedłużenia trwałości swoich wyrobów bez stosowania środków konserwujących. Każda partia wyrobów podlega codziennej kontroli w laboratorium fizyczno-chemicznym, co jest potwierdzane atestem jakościowym przed wprowadzeniem wyrobu na rynek.
– Mleko w Piotrkowie Kujawskim wyprodukowane dla was wytwarzane jest z mleka w proszku?
– Nie. Proszkownia to tylko nazwa zakładu, mleko w proszku to osobna produkcja, masło osobna.
Rozmawiał: Zygmunt Szych
Fot. Artur Gawle