Sukces Kamili Sowy w Trzciance: Uczennica ZSEG laureatem Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.

Ilustrowany Kurier Codzienny

Uczennica  ZSEG laureatem  etapu centralnego XL edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku Gastronomia. Sukces Kamili Sowy w Trzciance.

- reklama -
Ad image

 

- REKLAMA -

W dniach 3 i 4 czerwca w Zespole Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance k. Nowego Tomyśla (województwo wielkopolskie) odbyły się Eliminacje Centralne XL Jubileuszowej Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, wieńczące edycję Olimpiady w roku szkolnym 2015/16. Olimpiada zorganizowana jest w systemie trzystopniowym: stopień pierwszy to eliminacje szkolne, stopień drugi to eliminacje okręgowe, stopień  trzeci to eliminacje centralne. Okręgi OWiUR nie pokrywają się terytorialnie z województwami, gdyż obszar Polski podzielony jest na 9 okręgów- odpowiednio do liczby wyższych uczelni rolniczych (Uniwersytetów).

- Advertisement -

Na każdym etapie olimpiady, w każdym bloku tematycznym (11 bloków) uczestnicy odpowiadają na 60 pytań testowych – test wyboru z czterema możliwościami odpowiedzi, z których tylko jedna jest prawidłowa, oraz wykonują trzy zadania praktyczne. Łącznie uczestnik może  otrzymać 120 punktów. Eliminacje okręgowe i centralne odbywają się z zachowaniem zasady anonimowości uczniów, przed rozpoczęciem egzaminów uczniowie otrzymują numery kodowe, które rozkodowane są po zakończeniu zmagań. Egzaminatorami od szczebla okręgowego są pracownicy akademiccy z uczelni organizującej eliminacje. Organizatorem Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych jest Komitet Główny OWiUR  działający od 1977 roku przy Uniwersytecie Przyrodniczo –Humanistycznym w Siedlcach.

Komitet Główny OWiUR ustala corocznie liczbę laureatów eliminacji centralnych/oddzielnie dla każdego bloku tematycznego/ około 35% wszystkich uczestników finału centralnego. Uczniowie ci mają zagwarantowane przyjęcie na studia w dowolnym z 9-ciu Uniwersytetów bez postępowania rekrutacyjnego, na wydział zgodny z blokiem tematycznym w którym startowali.

Taki przywilej laureata  OWiUR  zdobyła w bloku  GASTRONOMIA nasza uczennica KAMILA SOWA z klasy IVTD, posiada już praktycznie indeks Wyższej Uczelni w ręce. Pokonała w eliminacjach od szczebla szkolnego ponad 2000 uczestników i zajęła w finale 12 miejsce w kraju co jest wielkim sukcesem uczennicy, a także nauczycieli naszej Szkoły. Opiekunem uczennicy była nauczycielka przedmiotów zawodowych gastronomicznych Elżbieta Gdowska.

Udostępnij ten artykuł
Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *