Żeliwna płyta do grillowania. Dlaczego warto ją kupić?

Ilustrowany Kurier Codzienny

Lubisz grillowanie? W takim przypadku pomyśl o kupnie żeliwnej płyty grillowej! To dodatek, z którym przygotowanie pysznych dań na świeżym powietrzu będzie jeszcze łatwiejsze. Dlaczego warto kupić płytę grillową z żeliwa? Jak z niej korzystać? Sprawdź teraz!

- reklama -

Standardowe grille wyposażone są w ruszt, na którym układa się produkty, na przykład kiełbaski. Ruszt jednak nie sprawdzi się do grillowania wszystkich typów produktów, na przykład drobno krojonych mięs czy warzyw, które mogą wpaść za ruszt. Dodatkowo bezpośrednie narażenie produktów na płomienie może powodować ich nadmierne przypalenie.

- REKLAMA -

Dopasowana do wielkości grilla żeliwna płyta do grillowania – https://keffner.pl/pl/p/Zeliwna-plyta-gladka-do-grilla-42cm-x-40cm/3 pozwala na wygodniejsze przygotowywanie potraw na grillu niezależnie od ich formy. Doskonale nadaje się do dań jak setki, bekon, warzywa jak papryka krojona w paski, pomidorki koktajlowe, szparagi, pomidory, a także do jajek sadzonych. Nadaje się też do różnych placków, naleśników. Zatem na płycie znacznie łatwiej można przygotować różnorodne potrawy grillowane dla całej rodziny.

- Advertisement -

Płyta żeliwna szybko się nagrzewa i równomiernie oddaje ciepło, dlatego bardzo dobrze nadaje się do grillowania różnych dań, nie dopuszczając jednocześnie do ich przypalenia.

Płytę grillową można używać na różnych typach grillów – gazowych, węglowych, a ponadto w piekarnikach.

Jaką płytę żeliwną wybrać?

Sklepy prowadzące sprzedaż grillów i akcesoriów grillowych oferują szeroką gamę płyt żeliwnych do wyboru.

Dobra żeliwna płyta do grillowania powinna być przede wszystkim dopasowana do wielkości grilla, czyli powinna mieć odpowiednie wymiary. Płytę najczęściej umieszcza się na grillu, chyba że jest on wyposażony w odpowiednie punkty montażowe. Producenci oferują również płyty grillowe do konkretnych typów grillów.

Aby grillowanie było łatwiejsze, warto wybrać płytę dwustronną – z jednej ryflowaną, natomiast z drugiej płaską.

Najlepiej postawić na płytę od dobrego producenta, aby mieć pewność, że posłuży na długi czas. Za płytę tego typu trzeba zapłacić około 200-300 zł.

Jak korzystać z płyty żeliwnej do grillowania?

Używanie płyty grillowej z żeliwa jest bardzo poste – wystarczy tylko ułożyć ją na grillu i od razu można zacząć przygotowywanie pysznych dań.

Przed pierwszym użyciem oraz po każdym użyciu płytę należy zmyć z użyciem płynu do mycia naczyń i wody, wysuszyć, a potem wetrzeć w nią małą ilość oleju spożywczego. Nie zaleca się myć płyt grillowych z żeliwa w zmywakach, co może spowodować ich zardzewienie.

TAGGED:
Share This Article
Leave a comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *