Ad image

Chętnych na studia na UJ więcej niż rok temu. Niektóre kierunki wciąż oblegane

Grzegorz Skowron
Fot. Flickr

W tym roku na chętnych do studiowania na Uniwersytecie Jagiellońskim jest więcej niż podczas poprzedniej rekrutacji. Najstarsza polska uczelnia przyjęła 34 625 opłaconych zgłoszeń. To o 1268 więcej niż w analogicznym etapie rekrutacji w ubiegłym roku. Znane są już najbardziej oblegane kierunki.

- reklama -

Dział Rekrutacji na Studia UJ przedstawił wyniki pierwszej tury naboru kandydatów, który prowadzony był na studia pierwszego stopnia i jednolite magisterskie na rok akademicki 2023/2024. Lista studiów cieszących się największym zainteresowaniem jest niemalże identyczna jak w ubiegłym roku. Oto one:

- REKLAMA -
  • psychologia (Wydział Filozoficzny) – liczba zgłoszeń 2204 (limit 120),
  • prawo – liczba zgłoszeń 1871 (limit 350),
  • psychologia (Wydział Zarządzania i Komunikacji Społecznej) – liczba zgłoszeń 1853 (limit 220),
  • kierunek lekarski – liczba zgłoszeń 1249 (limit 240),
  • filologia angielska – liczba zgłoszeń 1201 (limit 120).

Największa liczba osób na jedno miejsce:

- Advertisement -
  • psychologia (Wydział Filozoficzny) – 18,37,
  • filologia orientalna – japonistyka – 15,93,
  • kierunek lekarsko-dentystyczny – 14,18,
  • ekonomia – 13,83,
  • finanse, bankowość, ubezpieczenia – 11,40.

– Wstępne dane pokazujące zainteresowanie kandydatów studiami pierwszego stopnia oraz jednolitymi magisterskimi na Uniwersytecie Jagiellońskim są bardzo zadowalające. Kandydaci dokonali w sumie ponad 34,5 tysiąca zgłoszeń i jest to wynik lepszy od wyniku zeszłorocznego, osiągniętego na tym samym etapie rekrutacji. Wyniki pierwszej tury rekrutacji dla większości studiów pierwszego stopnia oraz jednolitych magisterskich kandydaci poznają 17 lipca – mówi Kamil Gajęcki, kierownik Działu Rekrutacji na Studia UJ i dodaje, że również tego samego dnia zostaną uruchomione dodatkowe nabory na tych kierunkach, na których po zakończeniu pierwszej tury pozostaną jeszcze wolne miejsca.

(AI GEG)

Share This Article
Leave a comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *