Jak prawidłowo przechowywać ziemniaki zimą?

Ilustrowany Kurier Codzienny

Prawidłowe warunki przechowywania ziemniaków pozwala na zapewnienie im przydatności do spożycia wynoszącej nawet pół roku. Konieczne jest w tym celu chłodne i przewiewne, ale nie suche pomieszczenie – temperatura nie powinna przekraczać w nim siedmiu stopni. Możliwe jest jednak także krótsze przechowywanie ziemniaków zimą w nieco cieplejszych piwnicach. Największe znaczenie mają więc temperatura i wilgotność – nie są to jednak jedyne czynniki, które powinniśmy uwzględnić, istotne są również właściwy dobór odmiany, przygotowanie ziemniaków do przechowywania, dobór worków lub pojemników oraz wentylacja.

- reklama -

Przygotowanie ziemniaków do przechowywania w piwnicy

Do długotrwałego przechowywania wybieramy ziemniaki odmian późnych, mączyste, najlepiej dużych rozmiarów. Ziemniaki młode cechuje duża zawartość wody, przez co są one podatne na gnicie. Także duży rozmiar ziemniaków, ich dojrzałość oraz dobrze wykształcona, gruba skórka ułatwiają ich długie przechowywanie. Kluczowe znaczeni ma więc prawidłowy wybór odmiany ziemniaka: wybieramy odmiany późne (zbierane pod koniec września lub na początku października), przeznaczone do długiego przechowywania. Dojrzałość ziemniaka łatwo poznać po tym, że jego skórka nie łuszczy się pod wpływem nacisku palców.

- REKLAMA -

Lepiej przechowują się ziemniaki zbierane w czasie suchej i stosunkowo ciepłej pogody. Ziemniaki z własnego ogrodu musimy uprzednio oczyścić i osuszyć, przetrzymując je przez dwa tygodnie w temperaturze wyższej, niż stosowana zimą – około 12 stopni. Należy też usunąć ziemniaki chore i uszkodzone, oraz oczyścić pozostałe z namiaru ziemi. Ziemniaków do przechowywania nie należy jednak myć. Osuszone ziemniaki przechowujemy w przewiewnych workach lub drewnianych skrzyniach – nie nadają się do tego celu pojemniki z tworzyw sztucznych. Nieprawidłowo przechowywane ziemniaki pleśnieją i gniją, atakowane są przez choroby przechowalnicze takie jak sucha zgnilizna, mokra zgnilizna, zaraza ziemniaka i parch – choroby te omówione są szerszej pod adresem https://poradnikogrodniczy.pl/choroby-przechowalnicze-ziemniaka.php.

- Advertisement -

Oświetlenie i wentylacja

Duże znaczenie w przechowywaniu ziemniaków ma też oświetlenie. Należy możliwie całkowicie odciąć je od dostępu światła, które przyspiesza kiełkowanie ziemniaków oraz sprawia, że wydziela się w nich szkodliwa dla zdrowia, toksyczna solanina (niejadalne zielonkawe części). Zwrócić należy też uwagę na wentylację, a więc obieg powietrza w pomieszczeniu. Nie js więc korzystne przechowywanie ziemniaków w pomieszczeniach bez okien – brak przepływu powietrza sprawia, że ziemniaki gniją i pleśnieją. Z tego samego powodu nalży zwrócić uwagę na pojemniki, w których przechowujemy ziemniaki. Powinny być one wyposażone w zapewniające wentylację otwory. Ziemniaków nie przechowujemy nigdy w folii, workach foliowych i innych zamykających dopływ powietrza opakowaniach. Najlepiej sprawdzają się worki z juty i innych naturalnych, przewiewnych materiałów.

Temperatura i wilgotność

Optymalna temperatura do przechowywania ziemniaków to 5-7 stopni. W tego rodzaju warunkach ziemniaki przechowywać można nawet pół roku. Ziemniaki przechowywać można także w nieco wyższej temperaturze, od 7 do 10 stopni. Umożliwia to zachowanie ich przydatności do spożycia przez 3 do 4 miesięcy. Duże znaczenie ma także wilgotność powietrza – powinna ona przekraczać 90%. Ziemniaków nie przechowujemy więc w piwnicach suchych, nigdy też nie przechowujemy ich na strychach, gdzie wilgotność jest zazwyczaj zbyt niska. Szkodliwe dla ziemniaków są nie tylko przyspieszające ich dojrzewanie zbyt wysokie temperatury – uszkadza je również nadmierny chłód. W zbyt niskiej temperaturze ziemniaki kurczą się i marszczą, nabierają też słodkawego smaku. Jeśli temperatura w piwnicy spadnie więc poniżej 5 stopni, należy przykryć je materiałem izolacyjnym. Najlepiej sprawdza się w tej roli słoma, wykorzystać można też kartony oraz tkaniny.

Udostępnij ten artykuł
Leave a Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *