Mamy Pączkowego Króla!

Redakcja Katowice
fot. NZ

Czas na wielki finał naszej zabawy! Wybraliśmy tegorocznego Pączkowego Króla. Słodkie przysmaki kusiły wyjątkowym aromatem, wyglądem, no i smakiem oczywiście.

- reklama -

Na stole pojawiły się pączki w imponującym zestawieniu; w kilkunastu smakach. Z nadzieniem truskawkowym, bitą śmietaną, słonym karmelem, owocami, chałwą, czy pistacjami.

- REKLAMA -

Jury w składzie: Marcin Czubak – finalista Top Chef, Marzena Czarnota – przedstawicielka śląskiej gastronomii oraz Justyna Grzybek i Maciej Januszewicz – z portalu Silesia Wine&Food, nie miało łatwego zadania.

- Advertisement -

W naszym rankingu udział wzięły: Pączkarnia Tradycyjna Słowik, Cukiernia Nugat, Prodiż Bakery, Oficyna Bistro, Śląska Prohibicja, Piekarnia Michalski i Piekarnia Tradycyjna.

148393494 172298958022263 8492630884966603519 n148710129 476522473726530 5746394001932966931 n 1148516240 3703133366441518 6231758131480960270 n148398013 872202270007529 1323006988061426277 n148503098 2304425816347727 2735239498061970167 n

148556164 1312524465783216 6767426844321338977 n
fot. NZ

 

Pączki oceniane były w dwóch kategoriach.

– W pierwszej ocenialiśmy ciasto,  jego strukturę, sprężystość, puszystość, zapach i obwódkę –  wyjaśnia Justyna Grzybek z Silesia Wine & Food.  –  I z tym było różnie. Były oczywiście smakowite kąski, delikatne, aromatyczne i puszyste.

Zacznijmy od słodkości, w których delikatne, aromatyczne i puszyste ciasto zachwyciło naszych jurorów.

Tu zdecydowanie najlepiej wypadły: Prodiż Bakery, Oficyna Bistro, Pączkarnia Tradycyjna Słowik, Cukiernia Nugat, Śląska Prohibicja i Piekarnia Michalski.

Niestety niektóre pączki miały ciasto gumowate, z wyczuwalnym proszkowym smakiem – dodają zgodnie jurorzy.

Czym wyróżnia się idealny pączek? O to zapytaliśmy prawdziwego mistrza – Marcina Czubaka, który swego czasu był  kucharzem prezydenta Republiki Gabonu.

– To połączenie trzech różnych rzeczy. Po pierwsze: jakości składników. Czyli dobry pączek ma w składzie mąkę, masło, jaja i oczywiście musi być smażony na smalcu. Ważne jest również  odpowiednie, zbalansowane nadzienie. Poza tym dobry pączek musi kosztować. Nie da się go zrobić tanio – dodaje finalista Top Chef.

Jeśli ktoś płaci kilkadziesiąt groszy za pączka z supermarketu, który ma w składzie kilkanaście składników, może być pewien, że to tylko tania podróbka.

Marcinowi zasmakowały pączki z nadzieniem chałwowym z Prodiż Bakery.

W drugiej specjalnej kategorii zdania jurorów były podzielone. W tym wypadku liczyła się kreatywność. A tej, trzeba przyznać, śląskim cukiernikom nie brakuje. Na talerzach wylądowały pączki z chałwą, pistacją, popcoprnem, słonym karmelem , szarlotką, nadzieniem cytrynowym, serkiem mascarpone, z bitą śmietaną i owocami. I tu ciekawostka! Pozytywnie zaskoczył wszystkich pączek z popcornem.

W drugiej kategorii: każdemu smakowało coś innego. Każdy wypiek miał w sobie coś wyjątkowego.

– Dla mnie w tej kategorii wygrywa Piekarnia Michalski i pączki z serkiem mascarpone  i owocami – mówi Justyna Grzybek. –  Prodiż z popcornem zrobił mi rewolucję w głowie. Pączki z Prohibicji porywają wyglądem  i smakiem. Nadzienie pistacjowe było znakomite. Podobnie chałka z Oficyny Bistro.

– U mnie zdecydowanie wygrywa w tej kategorii Piekarnia Michalski i pączki  z serkiem mascarpone i  nadzieniem truskawkowym. Poza tym w moim rankingu przewodzą wypieki z Pączkarni Tradycyjnej  Słowik i Oficyny Bistro z nadzieniem śmietankowym – ocenia Maciej Januszewicz. – Niestety niektóre pączki były wyraźnie gumowate. Taki pączek po przekrojeniu płaszczył się i sprawiał wrażenie sklejonego.  W smaku wyczuwalny był jakiś proszek.

Marzena Czarnota przyznała, że zachwyciły ją słodkości z  Piekarni Michalski – Tutaj przede wszystkim artyzm cieszy oko. Tak było w przypadku Prodiż Bakery. A zwłaszcza pączki z popcornem. I tu duży plus za przełamanie struktury. Oficynę bistro wyróżnia znakomity balans smaków i różnorodność. Znakomitym smakiem wyróżniły się także wypieki z Pączkarni Tradycyjnej Słowik.

Nasze redakcyjne kubki smakowe również szalały przy każdym kolejnym kęsie! Każdy z nas miał swojego faworyta. Ja sama mam słabość do słonego karmelu,  w każdej postaci, więc pączek w tym zestawieniu powalił mnie na kolana!  Choć trzeba przyznać, że większość wypieków z katowickich cukierni, które pojawiły się w naszym rankingu, smakowała po prostu wybornie. (BP)

Share This Article
Leave a comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *