Oczekuje się, że ponad 50 000 profesjonalistów z branży winiarskiej i spirytusowej z całego świata weźmie udział w targach ProWein w Düsseldorfie w dniach 10-12 marca 2024 roku.
Profesjonaliści ci mogą być pewni, że doświadczą największej i najbardziej wszechstronnej na świecie oferty międzynarodowych win i alkoholi wysokoprocentowych. Około 5700 wystawców z ponad 60 krajów zarejestrowało się już na to wydarzenie.
„Żadne inne targi, ani w Europie, ani za oceanem, nie oferują tak kompletnej gamy produktów. W Düsseldorfie – metropolii wina i alkoholi mocnych – po raz kolejny zaprezentują się zarówno światowi liderzy rynku, jak i małe, znakomite firmy oraz wschodzący nowicjusze” – podsumowuje Peter Schmitz, dyrektor ProWein. „Co więcej, każdy zainteresowany trendami jutra powinien odwiedzić ProWein już dziś. Najnowsze trendy w branży przyjmują tu formułę innowacji, pokazów specjalnych i forów. Ma to niezrównane znaczenie dla kupców z branży detalicznej, hotelarskiej i gastronomicznej„.
W ten sposób ProWein kontynuuje swoją wyjątkową 30-letnią historię sukcesu: rozpoczęte w 1994 roku na zaledwie 2300 metrach kwadratowych z 321 wystawcami w niecałych dwóch halach wystawienniczych i 1517 odwiedzającymi, w przyszłym roku po raz kolejny imponująco podkreśli swoje znaczenie rynkowe na około 71 000 metrów kwadratowych w 13 halach wystawienniczych.
„Jesteśmy dumni i szczęśliwi, że targi ProWein stały się najważniejszymi międzynarodowymi targami winiarskimi, czyniąc Niemcy centrum świata wina na trzy dni każdego roku. Nawet po 30 latach ProWein wciąż inspiruje ekspertów winiarskich nowymi, ekscytującymi tematami”, podkreśla dyrektor zarządzająca Niemieckiego Instytutu Wina (DWI), Monika Reule.
ProWein: Barometr aktualnych trendów w branży
Jednym z sekretów sukcesu targów ProWein – oprócz konsekwentnego koncentrowania się na odwiedzających – jest przyszłościowe podejście i proaktywny rozwój formatów rynkowych. „Zawsze postrzegaliśmy siebie jako partnera branży winiarskiej i spirytusowej i reagowaliśmy na potrzeby rynku – tak jak podczas ostatnich targów ProWein, kiedy to odbyła się premiera naszego specjalnego pokazu na temat no-and-low” – wyjaśnia Peter Schmitz. ProWein 2023 były pierwszymi targami w Europie, które nadały temu aktualnemu trendowi branżowemu własną scenę. ProWein 2024 będzie bazować na tej premierze: pod hasłem „ProWein Zero”, specjalny obszar w hali 1 będzie poświęcony „no-and-low” – strefa degustacyjna zorganizowana przez Meininger Verlag.
A oto pozostałe tematy branżowe i trendy prezentowane na targach ProWein 2024:
• Najważniejszym wydarzeniem targów ProWein – i to już od sześciu lat – jest pokaz trendów „same but different”, który jest skierowany w szczególności do modnej gastronomii i sceny barowej. W 2024 roku około 120 międzynarodowych wystawców ponownie zaprezentuje szeroką gamę najnowocześniejszych alkoholi rzemieślniczych, piwa rzemieślniczego i cydru w hali 7.
• ProWein 2024 w coraz większym stopniu stanie się hotspotem dla międzynarodowych alkoholi: hala 5, tuż obok pokazu trendów „same but different”, będzie nowym domem dla ponad 300 międzynarodowych dostawców alkoholi pod hasłem „ProSpirits”. „W ten sposób odzwierciedlamy ważny trend rynkowy„, mówi Peter Schmitz.
• Restauratorzy – a zwłaszcza młoda, miejska scena z Niemiec i zagranicy – mogą się cieszyć: salon „urban gastronomy by #asktoni & ProWein” (hala 4) po raz kolejny pojawi się w menu z dostosowanym do potrzeb programem aktualnych tematów, prezentowanym przez Toniego Askitisa, który sam jest restauratorem i sommelierem wina.
• Jednym z głównych tematów ostatnich targów ProWein – nie tylko ze względu na kryzys energetyczny i zwiększoną świadomość ekologiczną – były opakowania alternatywne dla szklanych butelek, od opakowań typu bag-in-box i beczek ze stali nierdzewnej po nadające się do recyklingu puszki aluminiowe i butelki PET. Nie inaczej będzie na nadchodzących targach ProWein: czy to na odpowiednim pokazie specjalnym „Packaging & Design” (hala 9), czy na licznych stoiskach, aspekt ten będzie odgrywał coraz ważniejszą rolę.
• W programie ponownie znalazł się Champagn Lounge w hali 9 – centrum reprezentatywnej i szerokiej gamy szampanów oferowanych na targach ProWein 2024.
• Wina organiczne mają ugruntowaną pozycję na ProWein z około 300 międzynarodowymi wystawcami. Nie można zapomnieć o specjalnym pokazie na ten temat, „Organic World” w hali 4.
Jedno kliknięcie prowadzące do ProWein 2024
Portal internetowy ProWein 2024 jest już dostępny online, niecałe sześć miesięcy przed rozpoczęciem targów 10 marca. Pod adresem www.prowein.de profesjonaliści z branży winiarskiej i spirytusowej mogą zapoznać się z profilami firm i informacjami, nowościami produktowymi i prasowymi od wystawców, a tym samym optymalnie przygotować swoją wizytę na targach ProWein.
ProWein & ProWein World: Silna sieć kontaktów
Nie mniejszym sukcesem cieszą się imprezy satelitarne ProWein World w Azji i Ameryce Południowej pod hasłem „Ticket to the World”. W 2023 r. w programie znalazły się trzy kolejne wydarzenia, a następnie trzy pojawią się w 2024 roku – w tym premiera w Tokio. Informacje o wszystkich datach targów ProWein można znaleźć na stronie www.prowein-world.com:
• ProWine Sao Paulo: 1-3 października 2024 r.
• ProWine Tokyo: 10-12 kwietnia 2024 r.
• ProWine Singapur: 23-26 kwietnia 2024 r.
• ProWine Hong Kong: 14-16 maja 2025 r.
Z pomocą służy również polskie przedstawicielstwo targów: www.as-messe.pl