Napoje nasycone wodorem pojawią się w sklepach dzięki współpracy AGH i Grupy Maspex

Grzegorz Skowron
Dr hab. inż. Agnieszka Włodyka-Bergier prof. AGH (Fot. Marianna Cielecka - agh.edu.pl)

Naszym celem jest wprowadzenie na rynek napojów antyoksydacyjnych, w których głównym składnikiem aktywnym jest wodór – mówi prof. Agnieszka Włodyka-Bergier, z Wydziału Geodezji Górniczej i Inżynierii Środowiska Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Dzięki współpracy naukowców AGH z Grupą Maspex, jedną z największych firm w Europie Środkowo-Wschodniej w segmencie produktów spożywczych, takie napoje mają być już niebawem łatwo dostępne dla konsumentów. 

- reklama -
Ad image

Technologia zaproponowana przez naukowczynię z AGH, która będzie rozwijana w ramach grantu wspólnie z Tymbark-MWS, spółką należącą do Grupy Maspex, pozwala w bardzo krótkim czasie produkować napoje na bazie wody o doskonałej jakości pod względem składu chemicznego, jak i czystości mikrobiologicznej. Konsorcjum Tymbark-MWS oraz AGH w Krakowie otrzymało na realizację zadania finansowanie w wysokości blisko 5,5 mln zł w ramach konkursu NUTRITECH Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

- REKLAMA -

Efektem dotychczasowych prac zespołu z AGH jest technologia, która pozwala w sposób szybki, i co najistotniejsze skalowalny, przetwarzać wodę nasyconą wodorem o obniżonym potencjale redox. Składnikiem aktywnym w tej wodzie jest wodór, który jest bardzo silnym antyoksydantem.

- Advertisement -

Antyoksydanty to przeciwutleniacze, czyli substancje skutecznie spowalniające procesy starzenia organizmu i chroniące go przed szeregiem groźnych chorób. Regeneracja płuc zniszczonych zanieczyszczonym powietrzem, odnowa organów wewnętrznych zniszczonych chemioterapią, zwiększenie wydolności organizmu, szybsza regeneracja uszkodzonych tkanek, przeciwdziałanie miażdżycy, zmniejszenie objawów stresu – to tylko wybrane udokumentowane korzyści wynikające ze spożywania napojów antyoksydacyjnych. Publikacje naukowe dotyczące biologicznych i medycznych korzyści wynikających z wpływu wodoru na organizm wykazały m.in., że działa on jak środek przeciwzapalny oraz stymuluje metabolizm energetyczny. Wypicie napoju nasyconego wodorem wprowadza organizm w stan odprężenia, a przy regularnym stosowaniu wspomaga regenerację organów i poprawę kondycji psychofizycznej organizmu ludzkiego.

– Technologia przez nas zaproponowana opiera się na wykorzystaniu do produkcji napojów antyoksydacyjnych nowej innowacyjnej metody, polegającej na wytwarzaniu wodoru w procesie filtracji na specjalnym złożu. Metoda ta pozwala także na produkcję napojów smakowych i gazowanych, co jest zupełną nowością na rynku polskim i rynkach zagranicznych – wyjaśnia prof. AGH Agnieszka Włodyka-Bergier.

Badania realizowane w ramach grantu będą skupiały się przede wszystkim na analizie technologii w warunkach laboratoryjnych i w pełnej skali produkcyjnej. Dodatkowo w ramach projektu zostaną przebadane różne rodzaje opakowań, w tym butelki PET, opakowania szklane i puszki, pod kątem możliwości przechowywania napojów nasyconych wodorem, który, jako mała cząsteczka może migrować i się ulatniać. Istotnym elementem prowadzonych badań będzie także rozbudowanie receptur smakowych napojów antyoksydacyjnych, a tym samym zwiększenie atrakcyjności takich napojów dla konsumentów.

Obecne na rynku wody antyoksydacyjne powstają przy użyciu innych mechanizmów. Ponadto produkty te są niszowe i trudno dostępne. Współpraca naukowców z AGH z Tymbark-MWS ma przede wszystkim doprowadzić do upowszechnienia na rynku tego typu produktów. – Zaletą proponowanej przez nas technologii produkcji jest łatwość i szybkość wytwarzania takich napojów – mówi prof. A. Włodyka-Bergier. – Zależy nam na tym, aby finalnie do konsumentów trafił produkt łatwo dostępny i w przystępnej cenie. Mamy szansę wspólnie wdrożyć na rynek produkt, po który chętnie będą sięgać osoby młode, pracujące umysłowo, fizycznie, sportowcy, ale także osoby starsze. Prozdrowotne właściwości aktywnego składnika, jakim jest wodór wykazane są w odniesieniu do wszystkich grup wiekowych.  – podkreśla.

(AI GEG)

Udostępnij ten artykuł
Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *