Nie wyrzucaj świątecznej żywności – zostaw ją w lodówce pełnej dobra

Grzegorz Skowron
Fot. materiały prasowe (krakow.pl)

W Krakowie są trzy lodówki pełne dobra, w których można zostawić nadmiar jedzenia, jakie pozostało nam po świętach. W tych lodówkach można składać produkty i wyroby zdatne do spożycia.

- reklama -
Ad image

W trzech lokalizacjach, przy ośrodkach wsparcia funkcjonujących w ramach Miejskiego Dziennego Domu Pomocy Społecznej, działają lodówki spożywcze. Funkcjonują one jako punkty nieodpłatnej dystrybucji produktów spożywczych. Żywność pozostawiana w lodówkach jest przeznaczona dla osób najbardziej potrzebujących wsparcia w tej formie. Poprzez tego typu działania miasto propaguje również ideę „foodsharingu”, zgodnie z którą mieszkańcy nie marnują żywności, ale mają możliwość podzielenia się jedzeniem z innymi.

- REKLAMA -

Gdzie znajdują się lodówki społeczne?

  • ul. Sas-Zubrzyckiego 10
  • ul. Sudolska 7a
  • os. Szkolne 20

W przypadku pozostawiania jedzenia w lodówkach, obowiązuje podstawowa zasada: dzielimy się produktami, które sami chcielibyśmy zjeść i otrzymać. W lodówce możemy zostawić warzywa, owoce, ciasta, opakowanie chleba, przetwory, a nawet słoik z zupą, której ugotowaliśmy zbyt dużo. Produkty własnego wyrobu należy dokładnie opisać: z czego się składają i kiedy zostały przygotowane. Nie zostawiamy natomiast surowego mięsa, produktów zawierających surowe jaja, artykułów nadpsutych i alkoholu.

- Advertisement -

Skorzystaj także z aplikacji Neverwaste

Gdy nie może dotrzeć do lodówek społecznych, skorzystaj z aplikacji Neverwaste. To narzędzie, które pozwala użytkownikom na dzielenie się żywnością poprzez wystawienie w formie ogłoszeń produktów i posiłków o bliskiej dacie ważności i tworzenie społeczności, która w ten sposób może realnie wpływać na zmniejszenie ilości marnowanego jedzenia. Dzięki funkcjom, takim jak mapa dostępnych produktów, system rezerwacji i oceny, Neverwaste ułatwia nawiązywanie kontaktów oraz wymianę, pomagając jednocześnie osobom potrzebującym.

Według Banków Żywności w Polsce marnujemy rocznie ok. 4,8 miliona ton jedzenia. Szacuje się, że aż 60 proc. z tego marnotrawimy w naszych domach. Oznacza to, że każdy z nas wyrzuca rocznie około 75 kg żywności.

(AI GEG)

Udostępnij ten artykuł
Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *