Spaghetti z rozgrzewającym sosem pomidorowym

Ilustrowany Kurier Codzienny

Czas przygotowania 20 minut, przepis na 4 osoby

- reklama -

Składniki:

- REKLAMA -

400g Lubella Makaron Spaghetti nr 4

- Advertisement -

2 puszki całych pomidorów

3 łyżki koncentratu pomidorowego

2 cebule

6 ząbków czosnku

30 ml whisky

3 łyżki brązowego cukru

2 łyżki octu balsamicznego

1 małe chili

Sól, pieprz

Listki bazylii

Oliwa z oliwek

Parmezan

 

Makaron gotujemy: twardość al dente przez 7 minut, normale przez 10 minut. Cebule i czosnek siekamy na drobną kostkę i przesmażamy na 3 łyżkach oliwy z oliwek aż cebula i czosnek się zarumieni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier, przesmażamy aż całość się skarmelizuje.

Dodajemy pomidory z puszki i whisky, ocet balsamiczny oraz posiekane chili. Całość dusimy aż lekko zgęstnieje a pomidory się rozpadną, ok. 5 min. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.

Tak przygotowany sos łączymy z makaronem. Dzięki wyborowi makaronu Lubella produkowanego
z wysokiej jakości pszenicy, wszystkie składniki będą miały idealną konsystencję. Danie posypujemy bazylią oraz parmezanem do smaku.

Share This Article
Leave a comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *