Święta Wielkanocne dla wielu oznaczają spore zapasy żywności, której często nie jesteśmy w stanie w pełni wykorzystać. – Nie wyrzucajmy jedzenia, przekażmy je do Lodówek Pełnych Dobra – zachęcają aktywiści, przedsiębiorcy i przewodniczący Rady Miasta Krakowa.
Według badań przeprowadzonych w ubiegłym roku, w święta w koszach ląduje ok. 2-3 razy więcej jedzenia niż w innych miesiącach. Na wielkanocne stoły najczęściej przygotowujemy tradycyjne jarzynowe sałatki, kupujemy pieczywo, wędliny, nabiał, warzywa i owoce – mimo licznych spotkań rodzinnych, znaczna część z tych produktów zostaje po okresie świątecznym. W tym czasie problemy z nadmiernym zaopatrzeniem notują także przedsiębiorcy z branży gastronomicznej i spożywczej, dla których zaplanowanie odpowiednich stanów magazynowych jest znacznie trudniejsze. mamy więc niesprzedane produkty na placach targowych i zbyt duże zapasy w restauracyjnych magazynach, które w tym czasie notują mniejszy ruch.
Nadmiar żywności można w Krakowie składać do Lodówek Pełnych Dobra. W trzech krakowskich lokalizacjach, przy ulicach Sas-Zubrzyckiego 10, Sudolskiej 7a i na osiedlu Szkolnym 20, działają specjalne zewnętrzne lodówki spożywcze, do których każdy może włożyć produkty, których sam już nie wykorzysta. . Krakowskie lodówki społeczne to miejsca, do których każdy może przynieść nadmiarowe jedzenie i każdy może tym jedzeniem się poczęstować. To inicjatywa realizowana jest przez miejskich aktywistów, we współpracy z Miejskim Dziennym Domem Pomocy Społecznej.
. Zachęcam wszystkich mieszkańców Krakowa, by tych nadmiarowych sałatek jarzynowych, mazurków i wędlin nie wyrzucali, tylko podzielili się z nimi. Po świętach i na co dzień – jedzenie można wkładać do Lodówek Pełnych Dobra – apeluje przewodniczący Rady Miasta Krakowa, Rafał Komarewicz.
Do świątecznej inicjatywy przyłączają się krakowscy przedsiębiorcy z branży gastronomicznej. – Czasami trudno jest wykorzystać w terminie wszystkie produkty na magazynie. Nie chcemy ich wyrzucać, bo jedzenie jest dziś bardzo drogie, a potrzebujących nie brakuje. Chciałbym zaapelować do wszystkich przedsiębiorców z branży gastronomicznej i spożywczej by dostarczali je do Lodówek Pełnych Dobra. Nie wyrzucajmy jedzenia – podzielmy się nim – zachęca Pani Aneta Kapała, właścicielka lokalu Sekret Smaku.
– Warto pamiętać, że Lodówki Pełne Dobra to inicjatywa czynna przez cały rok, całą dobę, 7 dni w tygodniu. Do lodówek przynosić można przydatne do spożycia i opisane nazwą dania lub produktu oraz przybliżoną datą ważności lub datą przygotowania i składem – przypomina aktywistka społeczna, Karolina Górnisiewicz.
Grzegorz Skowron, Agencja Informacyjna GEG