Oświadczenia majątkowe krakowskich radnych. Kto zarobił najwięcej? I gdzie?

Grzegorz Skowron
Fot. Artur Gawle, RMK

Informacje o tym, że szczeciński radny Prawa i Sprawiedliwości zarobił w ciągu roku ponad milion złotych, rozpalają emocje. Wśród krakowskich radnych nie ma „milionerów”, ale co najmniej kilkoro z nich może pochwalić się sporymi dochodami za ubiegły rok. Ważne jest też to, że większość najlepiej zarabiających radnych PiS pracuje w spółkach lub instytucjach podległych marszałkowi województwa z PiS. Z kolei radni Koalicji Obywatelskiej i prezydenckiego klubu Przyjazny Kraków pracują w miejskich podmiotach, podległych prezydentowi Jackowi Majchrowskiemu.

- reklama -

W Internecie dostępne są już oświadczenia majątkowe za rok 2022 radnych zasiadających w Radzie Miasta Krakowa. Jak wynika z opublikowanych oświadczeń, każdy z 43 krakowskich radnych z tytułu wykonywania swoich funkcji otrzymał za cały ubiegły rok ok. 58 tys. złotych. To prawie dwa razy więcej niż w 2021 roku – wtedy radni za swoją pracę społeczną dostali ok. 32 tys. złotych.

- REKLAMA -

Najlepiej zarabiającym krakowskim radnym jest Łukasz Gibała, przewodniczący klubu Kraków dla Mieszkańców. W oświadczeniu majątkowym za ubiegły rok podał, że jako członek zarządu należącej do niego spółki zarobił 656 tys. złotych. To kwota netto. Oprócz tego uzyskał blisko 91 tys. zł dochodu z inwestycji w papiery wartościowe notowane na giełdzie.

- Advertisement -
gibala fot. artur gawle0018
Oświadczenia majątkowe krakowskich radnych. Kto zarobił najwięcej? I gdzie? 5

Michał Starobrat z działalności gospodarczej (marketing internetowy) uzyskał ponad milion złotych przychodu i ponad 500 tys. dochodu.

Pokaźnymi dochodami może pochwalić się także Anna Prokop-Staszecka. Radna z prezydenckiego klubu Przyjazny Kraków wykazała kilka źródeł dochodu – stosunek pracy (238 tys. zł), emerytura (185 tys. zł), najem (139 tys. zł). Do tego dochodzi jeszcze dieta radnej (58 tys. zł).

W gronie najlepiej zarabiających radnych mieści się jeszcze Jakub Kosek z Platformy Obywatelskiej. Jego przychód z działalności gospodarczej (sprzedaż wysyłkowa) to 1,32 mln zł, a dochód – 271 tys. złotych. Do tego dochodzi pensja w miejskiej jednostce Klimat Energia Gospodarka Wodna – 143 tys. zł za ubiegły rok. Z najmu mieszkania radny miał 17,4 tys. zł przychodu.

Dobrze zarabiają także radni PiS, zatrudnieni w spółkach i instytucjach podległych marszałkowi województwa.

Mariusz Kękuś jest wiceprezesem Małopolskiej Agencji Rozwoju Regionalnego. W ubiegłym roku zarobił blisko 300 tys. złotych – dokładnie 298,6 tys. zł brutto.

Przewodniczący klubu PiS w Radzie Miasta Włodzimierz Pietrus jest prezesem Przedsiębiorstwa Usług Hotelarskich i Turystycznych. Roczna pensja za 2022 to 261 tys. złotych.

Krzysztof Sułowski jest wicedyrektorem Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Krakowie. W ubiegłym roku zarobił tam 168 tys. złotych.

W Urzędzie Marszałkowskim pracuje Agata Tatara – jako kierownik ds. szkolnictwa regionalnego. Jej roczna pensja za 2022 to 114 tys. zł.

Tak jak niektórzy radni PiS pracują u marszałka województwa małopolskiego, tak radni PO i Przyjaznego Krakowa – u prezydenta Krakowa. Nie tylko wspomniany już Jakub Kosek.

Andrzej Hawranek, szef klubu Platforma Koalicja Obywatelska, pracuje w Miejskim Przedsiębiorstwie Oczyszczania jako główny specjalista. Jego ubiegłoroczne zarobki to 116,6 tys. zł.

hawranek fot. artur gawle0034
Oświadczenia majątkowe krakowskich radnych. Kto zarobił najwięcej? I gdzie? 6

Kazimierz Chrzanowski (Przyjazny Kraków), do emerytury (102 tys. zł) dorabia jako dyrektor ds. administracji obiektów w Przedsiębiorstwie Usług technicznych (117,5 tys. zł) – spółce córce Miejskiego Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej.

Jego klubowy kolega Adam Migdał też jest emerytem (44 tys. zł za ubiegły rok). I też dorabia w miejskiej spółce. Jest koordynatorem ds. inwestycji i zamówień w spółce KrakTransRem – to spółka córka Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego. Wcześniej radny Migdał pracował w spółce miejskiej budującej parkingi i zarządzającej strefą płatnego parkowania, ale została ona zlikwidowana.

migdal fot. artur gawle0017
Oświadczenia majątkowe krakowskich radnych. Kto zarobił najwięcej? I gdzie? 7

Łukasz Wantuch (też Przyjazny Kraków) już nie pracuje w Zarządzie Dróg Miasta Krakowa. Ale w oświadczeniu majątkowym za 2022 roku podał, że zarobił tam 72,7 tys. zł. Jak wyliczył radny – to ok. 3,7 tys. zł netto.

Wszystkie oświadczenia majątkowe krakowskich radnych za rok 2022 można zobaczyć na Oświadczenia majątkowe- Biuletyn Informacji Publicznej Miasta Krakowa – BIP MK.

Grzegorz Skowron
Agencja Informacyjna GEG