Pływanie w Bałtyku niebezpieczne. Pojawiła się groźna, mięsożerna bakteria

Ilustrowany Kurier Codzienny
W Morzu Bałtyckim pojawiły się groźne bakterie. Kontakt z nimi może być niebezpieczny dla zdrowia. Przecinkowce to mięsożerne bakterie (Vibrio vulnificus), które bardzo szybko się rozmnażają w wodzie o temperaturze powyżej 20 stopni Celsjusza.
Niektóre gatunki tych bakterii są chorobotwórcze. Mogą wywołać groźne zakażenia zapalne, ciężkie zatrucia pokarmowe, a w skrajnym przypadku nawet śmierć.
 
Przecinkowcami można zarazić się podczas kąpieli. Mięsożerne bakterie dostają się do organizmu człowieka np. przez rany na skórze lub skaleczenia. Można się też zarazić, jedząc skażone nimi ryby i owoce morza.
Na zakażenie przecinkowcami najbardziej narażone są osoby o osłabionej odporności, dzieci, osoby starsze, osoby chorujące na choroby przewlekłe (np. cukrzycę, niewydolność wątroby), osoby przechodzące zwykłe infekcje, np. przeziębienie. Jeżeli po kąpieli w Bałtyku zauważymy objawy (ból głowy, gorączka, zaczerwienienie skóry/pieczenie, ból brzucha, dreszcze, nudności i wymioty), powinniśmy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
Leczenie w przypadku infekcji przecinkowcami polega przede wszystkim na antybiotykoterapii. Większe stężenie przecinkowców w Bałtyku obserwuje się od maja do października, kiedy temperatura wody jest najwyższa.

Zdjęcia pochodzą z bazy X-bank Gallery.

Share This Article
Leave a comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *