Przed smakoszami pierogów pięciodniowe święto. Na małym Rynku w Krakowie w piątek rozpoczyna się Festiwal Pierogów. To już 21. edycja tego kulinarnego wydarzenia. Potrwa pięć dni.
Od 11 do 15 sierpnia, od godz. 10.00, na Małym Rynku w Krakowie będzie można skosztować rozmaitych pierogów. Na stoiskach przygotowanych przez Krakowską Kongregację Kupiecką pojawiś nie tylko tradycyjne smaki pierogów ruskich (ukraińskich) albo z kapustą i grzybami, ale też te sezonowe lub bardziej wyszukane – z buraczkami, bobem czy kurkami. Pojawią się również propozycje w wersji „na słodko”. „Nie zabraknie zaskakujących połączeń i autorskiego podejścia szefów kuchni do z pozoru tylko oczywistego dania!” – przekonują organizatorzy 21. Festiwalu Pierogów.
Oprócz degustacji będą też konkursy. Za najlepsze pierogi ruskie zwycięzcy otrzymają statuetkę św. Jacka. Drugie trofeum – króla Kazimierza Wielkiego – trafi w ręce tych, którzy zrobią te jedyne, wyjątkowe – najlepsze pierogi! Zwycięzców w obu kategoriach wytypuje jury.
(AI GEG)