Kawa z czosnkiem? Co to jest foodpairing?

Ilustrowany Kurier Codzienny

Foodpairing, czyli nowe sposoby łączenia składników. Jest to metoda łączenia smaków na podstawie dobory składników o podobnych cechach albo wręcz przeciwnie, które się wzajemnie uzupełniają. Tak wyszukanym łączeniem smaków zajmują się prawdziwi pasjonaci i znawcy kuchni.

- reklama -

- REKLAMA -

 

- Advertisement -

Metodę zainicjował szef kuchni brytyjskiej restauracji The Fat Duck, Heston Blumenthal, który połączył białą czekoladę z czarnym kawiorem. Niektóre połączenia mogą zaskakiwać, ale warto spróbować ich w domu np. mandarynki z tymiankiem, ogórek zielony z truskawką, czekolada i chilli, banan i pietruszka.
Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery.

TAGGED:
Share This Article
Leave a comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *