Festiwal Pierogów na Małym Rynku potrwa pięć dni

Grzegorz Skowron
Fot. Bogusław Świerzowski/krakow.pl

Przed smakoszami pierogów pięciodniowe święto. Na małym Rynku w Krakowie w piątek rozpoczyna się Festiwal Pierogów. To już 21. edycja tego kulinarnego wydarzenia. Potrwa pięć dni.

- reklama -

Od 11 do 15 sierpnia, od godz. 10.00, na Małym Rynku w Krakowie będzie można skosztować rozmaitych pierogów. Na stoiskach przygotowanych przez Krakowską Kongregację Kupiecką pojawiś nie tylko tradycyjne smaki pierogów ruskich (ukraińskich) albo z kapustą i grzybami, ale też te sezonowe lub bardziej wyszukane – z buraczkami, bobem czy kurkami. Pojawią się również propozycje w wersji „na słodko”. „Nie zabraknie zaskakujących połączeń i autorskiego podejścia szefów kuchni do z pozoru tylko oczywistego dania!” – przekonują organizatorzy 21. Festiwalu Pierogów.

- REKLAMA -

Oprócz degustacji będą też konkursy. Za najlepsze pierogi ruskie zwycięzcy otrzymają statuetkę św. Jacka. Drugie trofeum – króla Kazimierza Wielkiego – trafi w ręce tych, którzy zrobią te jedyne, wyjątkowe – najlepsze pierogi! Zwycięzców w obu kategoriach wytypuje jury.

- Advertisement -

(AI GEG)

Share This Article
1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *