Kebab jest trzecim najpopularniejszym daniem “z dostawą do domu” w naszym kraju – wynika z raportu Food Trendów 2022 przygotowanym przez Pyszne.pl. Większą popularnością cieszą się tylko pizza i burgery. Rekordzista zamówił 680 kebabów w ciągu ostatnich 365 dni.
Dziś, 14 lipca, przypada Światowy Dzień Kebaba – zgodnie z Raportem Food Trendów 2022 przygotowanym przez Pyszne.pl – trzeciego najpopularniejszego dania “z dostawą do domu” w naszym kraju. Ale są miasta – Wrocław, Lublin i Katowice – w których kebab jest najczęściej zamawianym daniem z dowozem. Najczęściej kebab zamawiają mieszkańcy województw śląskiego, dolnośląskiego oraz lubelskiego.
Najszybciej zyskującą na popularności kuchnią w Polsce w 2022 roku była właśnie kuchnia bliskowschodnia. W ubiegłym roku zajęła ona również pierwsze miejsce w większości większych miast: w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu, Lublinie i Katowicach. W Gdańsku i Łodzi w popularności wyprzedza ją tylko kuchnia indyjska. W ostatnim roku wśród dań tej kuchni w Polsce najpopularniejsze są: rollo kebab (50% zamówień) i kebab box (40% zamówień).
W ostatnim roku na „kebsa” najczęściej mieliśmy ochotę kolejno w niedzielę, piątek i sobotę, w godzinach 17:00 – 20:00. Rekordzista (osoba indywidualna) zamówił 680 kebabów w ciągu ostatnich 365 dni. To oznacza, że średnio dwa dziennie.
Kebab to potrawa turecka, która ma ponad 20 odmian. W Polsce kebab to najczęściej döner kebap, czyli odpowiedni doprawione mięso, skrawane z pionowego rożna, podawane z surówką warzywną. Mięso z warzywami podawane jest najczęściej w macy, picie, tortilli lub bułce z różnymi sosami – łagodnymi lub ostrymi. W krajach arabskich, Armenii, Izraelu i Iranie słowo kebab oznacza najczęściej nie döner kebab, lecz şiş kebab (w języku tureckim „pieczone mięso na szpikulcu”), czyli szaszłyk z pieczonego, często mielonego mięsa.
(AI GEG)